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INTERPRETATION IC 135-2004-20 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2004 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: January 27, 2007 

 
Request from:  David Hudson (dhudson@deltacontrols.com) Delta Controls, 17850 56th 
Avenue, Surrey, BC V3S-1C7.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2004, Sections 5.4, 5.4.1, 5.4.5.1, 5.4.5.3, and 12.11.27 related to 
Device Object and the APDU_Timeout property. 
 
Background:  Clause 12.11.27 (APDU_Timeout) does not indicate that, in addition to the 
existing definition, APDU_Timeout is an indication of the maximum amount of time a server 
device shal take between recieving a confirmed APDU request and sending its response or abort 
PDU.  My interpretation of the following portions of Clause 5 is that a server device will either 
respond to a Confirmed APDU request or send an abort within (APDU_Timeout + the time it 
took to decode the received APDU and start the RequestTimer) of when it received the 
confirmed APDU. 
 
Clause 5.4.1, for Tout, states "This parameter represents the value of the APDU_Timeout 
property of the node's Device object." 
 
Clause 5.4.5.1 (State Machine for Responding BACnet User (server), IDLE) for 
ConfirmedUnsegmentedRecieved states "If a BACnet-Confirmed-Request-PDU whose 
'segmented-message' parameter is FALSE is received from the network layer, then send a 
CONF_SERV indication to the local application program, start RequestTimer; and enter the 
AWAIT_RESPONSE state." 
 
Clause 5.4.5.3 (State Machine for Responding BACnet User (server, AWAIT_RESPONSE) for 
Timeout, states "If RequestTimer becomes greater than Tout, then issue an N-UNITDATA. 
request with 'data_expecting_reply' = FALSE to transmit a BACnet-Abort-PDU with 'server' = 
TRUE; send ABORT.indication to the local application program; and enter the IDLE state. 
 
Clause 5.4 states "...All BACnet devices shall be able to act as responding BACnet-users and 
therefore shall be prepared to receive APDUs sent by requesting BACnet-users.". 
 
Interpretation:  In addition to being an indication of the amount of time in milliseconds 
between retransmissions of an APDU requiring acknowledgment for which no acknowledgment 
has been received (which is documented in 12.11.27), the Device object property 
APDU_Timeout is an indication of the maximum amount of time the device shall take to 
respond to, or send an abort to, a ConfirmedRequest-PDU and as such should never be allowed 
to have a value of zero. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
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Answer:  No. 
 
Comments:  
 

“The intent of the APDU_Timeout property has always been for its use in clients. There has been an 
error in the standard from the beginning and it should never have been used for server devices. The 
standard shall be fixed. 
 
In server devices, the APDU_Timeout value indicates the maximum amount of time that the device 
will take to respond to a request and does not take into account network delay. For server devices that 
are always capable of responding immediately, a value of 0 is acceptable. 
 
In any device that is configured to initiate BACnet-ConfirmedRequest-PDUs the APDU_Timeout 
value is required to be non-zero. This value reflects both network delay and maximum server 
processing time.”  

 


